Klädsel

Upptäckarscouterna tillhör Junker jägares folk. De är skogsfolk och går därför klädda i färger som flyter in skogen.

Äventyrarscouterna tillhör Skagas folk. De ägnar sig både åt jakt och röveri.

Ura Kaipa är Ramunders Rövarchef och hans folk är utmanarscouterna. De går klädda så som de rövare de är.

Under DUST råder tingsfrid. Därför tar inga rövare och jägare med sina vapen till DUST.

Tunika och kjortel
En tunika kan man säga är en medeltida T-shirt. Grundformen är ganska enkel, passformen ska vara lös och alla sömmar utom halsringningen är raka. Det går att variera formen hur mycket som helst, man kan ändra längd och ärmvid eller om man vill vara mer avancerad, varför inte brodera eller sy band i sprunden eller i ringningen? Dock har tunikor aldrig fickor och knappar var mycket ovanligt, istället användes en brosch, hyska och hake eller ett spänne.

Om man förlänger tunikan och syr i kilar i alla sömmer kallas plagget kjortel. Kjortel bars främst av kvinnor, men även herrar kunde bära kjortel vid speciella tillfällen.

Tunika och kjortel bars av alla samhällsklasser, men av praktiska skäl betraktades längre kläder som finare.

Mönster för Tunik och Kjortel

Struthätta
Struthättan var den dominerande huvudbonaden under medeltiden. Den användes av alla samhällsklasser, men en längre strut var ett tecken på högre samhällsstatus. I Italien gick det hela överstyr, strutarna blev så långa att man fick införa en lagstiftad största strutlängd på 4,5 m för att de inte skulle trassla in sig i vagnshjulen.

Att sy en struthätta är inte lika simpelt som att sy en tunika, men det är absolut inte svårt.