Upptäckarprogrammet

Program information för upptäckare, DUST 2014

— Trollstigen —

Vättar, älvor, troll. Alla väntar de i skogen på att just du skall komma förbi. Då är det bra att känna till vilka de är, och vad deras avsikter egentligen är. Trollstigen ger dig en grundplåt av kunskap om skogens väsen. Denna kunskap skall du lägga på minnet. Den kan nämligen visa sig mycket värdefull när det är dags att dra ut på den stora Rövarstråten.

— Fatabursleden —

Vi tar oss tillbaka till medeltiden och lär oss lite om hur självhushållningen gick till.

Scouterna får vid kontrollerna lära sig hur man jagar och hur man maler säd. I Tuvas kök får vi lära oss hur osttillverkning går till. När vi kommer halvvägs får vi se hur man lagar till gröt. Gröten åt man och en del använde man till grötomslag. Vet Du inte vad grötomslag är, ja då är det perfekt för Dig att gå Fatabursleden. Hur man får färg på garnet lär vi oss i slutet på spåret. Vi har även lite ull som scouterna kan spinna av.

När man blev sjuk på medeltiden kunde man inte gå till läkare, och apoteket var inte uppfunnet. Då hängde det på familjen att samla örter och andra växter som man använder då familjemedlemmarna blev sjuka.

Denna medeltidsvandring skall vi göra till ett finnt minne av DUST som scouterna gärna talar om vid höstens möten hemma på kåren.

— Stubbelöpet —

Tre lekglada jägare som leker vid ett tivoli klättrar en dag upp för det höga berget intill och hittade sina försvunna röda pärlor. Pärlorna hade stulits för några år sedan av Ura Kaipas rövare men när nu freden råder har rövarna lämnat tillbaka pärlorna. För att retas lite gav de inte pärlorna direkt till jägarna utan gömde dem så att de skulle vara svåra att få tag på. Nu behöver jägarna hjälp av Junkers Jägares folk för att komma åt pärlorna. En belöning väntar dem som kommer och hjälper till.

Patrullens uppgift kommer att vara att surra en ställning som ska lutas mot ett träd i vilket pärlorna hänger. När uppgiften är slutförd får patrullen leka lite i det lilla scouttivolit.

— Rövarstråten —

Över stock och genom trånga passager mellan de enorma stenblocken i Tivedens nationalpark, där går Rövarstråten, Junkers byfolks stora prövning. Under en heldag tar ni er fram i skogen. Själva är ni dock inte. I skogen finns även allehanda väsen. Den som lyssnat och lärt på Trollstigen har därför mycket bättre chanser att klara sig helskinnad.

— Aktivitetslådorna —

Har ni en stund över och inte riktigt vet vad ni ska hitta på? Kom och låna en aktivitetslåda i Junkers Käkhåla. Det finns allt ifrån kubb och bollar till knoprep och scouthandböcker. Instruktioner och material finns i lådan, utför aktiviteten gör ni själva. Dyrare förbrukningsmateriel, t.ex. för hantverk, köper ni till självkostnadspris när ni hämtar lådan.

— Vattenpasset med kanot —

Läger vid en sjö innebär givetvis möjlighet att få paddla kanot. På vattenpasset med kanot kommer ni att få lära er det man behöver veta för att säkert kunna paddla en canadensare.

— Hantverksbyn —

Junkers byfolk måste vara skickliga hantverkare för att klara livet Tivedens skogar. I hantverksbyn får ni prova olika typer av hantverk.